Som huseier må du passe ekstra godt på vinduer og tak

Å eie egen bolig er uten tvil den foretrukne boformen i Norge, ikke minst takket være gunstige insentiver når det gjelder blant annet skatt. Derfor er det også slik at en majoritet av nordmenn vil være boligeiere i noen faser av livet, og da har man en god del ansvar for vedlikehold. For huseiere er det ekstra viktig å følge med på for eksempel tak og vinduer.

Boligens «skall» som beskytter mot vær og vind

En moderne bolig består av en rekke ulike lag, med noen form for fasadedekke, isolasjon, fuktsperre, innervegger etc. Samtidig er det selve fasaden som er synlig utenfra som utgjør det første «skallet» som skal beskytte konstruksjonen mot vær og vind. Det er åpenbart viktig at dette skallet er tett, samtidig som det også skal beskytte materialene bak fasaden.

Vinduer og tak er spesielt utsatte områder, med tanke på at de utgjør overganger mot andre fasadeelementer. Taket er dessuten utsatt for både snø og regn gjennom hele året, noe som gjør det ekstra viktig å sørge for at det er tett. Vinduer må også være tette, men dessuten må de være montert på en måte som gjør at det ikke oppstår lekkasjer rundt karmene. Hvis du trenger å skifte ut vinduer, er det smart å benytte et profesjonelt selskap. Enkelte selskaper spesialiserer seg på spesifikke leverandører og vindustyper, for eksempel er https://pallesenbygg.no/ eksperter på Velux takvindu-montering.

Noen tegn på at vinduene er klare for utskiftning

Vurdering av yttertak bør vanligvis overlates til profesjonelle, både med tanke på nødvendig kompetanse og behov for å arbeide i høyden oppe på taket. En grunnleggende vurdering av vinduenes tilstand kan du heldigvis gjøre på egen hånd, før du eventuelt kontakter en proff vindusmontør for et tilbud på utskiftning.

Punkterte vinduer er et tydelig tegn på at vinduene er klare for utskiftning. Fuktighet og kondens mellom glassene viser at et vindu er punktert, og at det har mistet store deler av sin isolasjonsevne. Råte er et annet svært tydelig tegn på at vinduet er klart for utskiftning. I tillegg kan faktisk alder alene være en indikator på at du bør vurdere å få installert nye vinduer. Eldre vinduer isolerer ikke like godt som nyere treglassvinduer, i tillegg til at eldre vinduer kanskje ikke er like godt isolert rundt selve karmen.

Oppsummert kan det være smart å ta en skikkelig gjennomgang av vinduer og tak i boligen din allerede i dag.