Fornye uteområder – skap en flott og elegant ramme rundt din bolig

Når snøen og isen sakte, men sikkert forlater området rundt boligen din, er det på tide å vurdere om det er på tide å fornye noen av uteområdene i løpet av neste sesong. Hvis du er tidlig ute, kan du rekke både å legge belegningsstein og å fornye plenen i løpet av vår og sommer. For mange huseiere kan det være smart å tenke over hvordan man finner den optimale kombinasjonen av enkelt vedlikehold og et flott uteområde.

Tilnærmet vedlikeholdsfrie oppkjørsler og uteområder

Hvis du har en oppkjørsel eller parkeringsområde tilknyttet huset, vil det i mange tilfeller være lurt med noen form for belegningsstein. Såkalt marktegl er et særlig slitesterkt alternativ, marktegl av god kvalitet kan faktisk ha en levetid på 100-150 år og vel så det. Denne typen belegningsstein er laget av brent leire, og er derfor også mer slitesterk enn tradisjonell betongstein.

Naturstein er selvfølgelig også et alternativ enkelte steder, men det kan være et mer kostbart valg. Samtidig kan det også være mer utfordrende å legge naturstein, da den per definisjon ikke leveres i nøyaktig samme formater. Asfalt er også et alternativ som ikke stiller store krav til vedlikehold, men husk på at et tett asfaltbelegg ikke drenerer.

Hvor mye plen trenger du egentlig i hagen?

En frisk, grønn og velstelt plen er kanskje drømmen for mange huseiere, men det kan være både tidkrevende og kostbart å sørge for at plenen hele tiden er perfekt. Samtidig er det heller ikke enkelt å sørge for perfekte bed eller vakre bærbusker, så det her må det gjøres noen prioriteringer tilpasset hvor mye tid du egentlig vil bruke på hagearbeid.

Hvis du vil ha en så lettstelt hage som mulig, kan det være greit å lage en kombinasjon av plen og mer «frittvoksende» områder. Robotgressklippere har blitt relativt rimelige, og med automatisk klipping av plenen kan du spare en god del tid. En annen spennende mulighet er steinbed eller kombinasjoner av busker og hekk, slik at man skaper områder som ikke trenger å lukes og beskjæres en rekke ganger i løpet av sesongen.

Husk også på at det er mulig å erstatte plen med platting eller belegningsstein i tilknytning til for eksempel terrasse eller andre områder med mye gangtrafikk. Det kan også føre til at det blir litt mindre tidkrevende å vedlikeholde hagen, og det kan være fint å glede seg til når man går mot en ny sommersesong.