De smarte byggematerialene som alle huseiere må kjenne til

Hvis du eier ditt eget hus, er det viktig at du har et forhold til grunnleggende vedlikehold og oppgraderinger av alt fra elektrisk anlegg til overflater. Det betyr selvfølgelig ikke at du må være en håndverker eller ekspert på byggetekniske begreper, men det er viktig at du kjenner til det mest grunnleggende. Da blir det både enklere og rimeligere å eie sin egen bolig.

Fleksible plater kan benyttes på mange ulike områder

Ulike plater benyttes mange ulike steder i en bolig. Å bruke en hel plate istedenfor plank eller bord gjør jobben enklere, samtidig som resultatet kan bli både penere og mer gjennomført. Det gjelder selvfølgelig særlig for amatører, men i mange sammenhenger er plater også førstevalget for profesjonelle.

På noen områder er plater det eneste realistiske alternativet, for eksempel når det gjelder gipsplater eller såkalte akustikkpaneler, det vil si plater som integrerer både en lyddempende funksjon og en dekorativ overflate. Med akustikkpanel er det mulig å fornye en hel vegg med enkle grep, noe som kan være relevant i mange ulike situasjoner.

Fleksible løsninger for bad og våtrom

Bad, våtrom og rørleggerarbeid er områder som amatører definitivt bør holde seg unna. Samtidig kan det være nyttig å kjenne til hvilke nye materialer og løsninger som kan benyttes, slik at man kan ta informerte beslutninger om både materialvalg og design.

Tradisjonelt er de fleste norske bad bygget opp med såkalt smøremembran kombinert med andre membranløsninger som danner en vanntett barriere. På membranen monterer man så for eksempel fliser. Det betyr at det ikke er flisene som er vanntett, men membranen under. I dag finnes det plater som kan oppfylle alle funksjonene i bare én del, det vil si en våtromsplate som er både har vanntette egenskaper og en robust og dekorativ overflate.

I forbindelse med våtrom er det helt til slutt smart å huske på hvordan dusjkabinett og andre lukkede løsninger kan være en smart løsning, både i moderne og litt eldre bad. Dusjkabinett befinner seg kanskje litt i grenseland mellom hva man vil definere som henholdsvis «byggematerialer» og «interiør», men hovedpoenget er at et dusjkabinett faktisk kan ha mye å si når det gjelder behov for totalrehabilitering av et bad. Med et dusjkabinett er fuktigheten per definisjon lukket inne i kabinettet. Det betyr igjen logisk at gulv og vegger ikke utsettes for like mye belastning, noe som kan være helt avgjørende hvis det er snakk om et litt eldre bad.